Op visite bij bewoners van Livable aan de Uranusstraat, Sterrenkwartier Hoog

Publicatiedatum: 07-06-2019

Kevin en Elba werken allebei in de logistiek en zijn buren van elkaar. Ze wonen sinds juli 2018 via Livable (leegstandbeheerder) tijdelijk aan de Uranusstraat, fase 1 van Sterrenkwartier Hoog. Livable nodigde ons uit om een kopje koffie te drinken bij Kevin thuis. Even met elkaar kennismaken en praten over hoe zij het tijdelijk huren van onze woningen via Livable ervaren.

 

Kevin verwelkomde ons in zijn woning. Hoewel hij er tijdelijk woont, heeft hij er echt iets leuks van gemaakt. Het voelde er huiselijk en gezellig. De koffie stond te pruttelen en we kregen lekkere koekjes aangeboden. Kevin begint te vertellen dat hij al jaren tijdelijk huurt (antikraak en leegstandbeheer). Hij vindt het zonde om zoveel geld uit te geven aan een huurwoning terwijl hij dat liever spaart om een woning te kopen. En tijdelijk huren past op dit moment ook bij zijn levensstijl.

Daarop komt Elba, zijn buurman, langs. Ook hij is veel verhuisd. Elba vertelt ons dat zij elkaar hebben leren kennen bij hun vorig woonadres. Ze hebben beiden een woonruimte gehuurd in het pand van Delta psychiatrisch centrum in Rhoon. In verband met leegstand werd een deel van het pand tijdelijk verhuurd. Een bijzondere locatie om te wonen. Ook hier eindigde hun contract en moesten ze op zoek naar een nieuwe woonruimte.

In hun zoektocht zijn ze terechtgekomen bij Livable. Beiden konden tijdelijk huren in Sterrenkwartier Hoog. Kevin heeft vroeger in Spijkenisse gewoond en is zelfs in de wijk Sterrenkwartier geboren. Elba is vanuit Limburg deze kant op verhuisd. De heren wonen sinds juli 2018 aan de Uranusstraat en hebben het naar hun zin. Geen van beide heeft tot nu toe klachten gehad over de woning of problemen ervaren met de buren. Helaas zit de tijdelijke huurperiode er bijna op. Ze zijn beide alvast op zoek naar een nieuwe woonruimte. Het liefst verhuizen ze naar een permanent adres. Kevin is zich al een tijd aan het oriënteren op de koopmarkt.

Maatschappelijk belang
In het Sterrenkwartier Hoog wonen bijna zeventig mensen via Livable. Voorwaarde om tijdelijk te huren via Livable is dat bewoners bij de contractondertekening zich inschrijven bij een vrijwilligersorganisatie naar keuze. Livable werkt samen met verschillende organisaties, maar bewoners kunnen ook een eigen organisatie aandragen. Daarnaast monitort Livable deze maatschappelijke inzet.

De inzet van de bewoners in het Sterrenkwartier loopt uiteen. Sommige bewoners zijn actief in de buurt, spelen een voetbalpartijtje met de kinderen of helpen hulpbehoevende buurtbewoners. Veelal bieden zij hun hulp aan via de website NL voor Elkaar. Hulpbehoevenden kunnen hier eenvoudig op zoek naar passende ondersteuning, zowel voor eenmalige ondersteuning als een frequenter contact.

Kevin staat graag klaar voor zijn buren. Zo helpt hij Elba, als het nodig is, bij zijn administratie; zoals laatst bij het afsluiten van een energiecontract. Ook vindt hij het geen probleem om zijn gereedschap erbij te pakken en ergens een gordijnrails op te hangen. “Ik heb een hoop gereedschap, het is een kleine moeite.” Daarnaast helpt Kevin al een aantal jaar een oudere bewoner in het centrum met klussen in en rondom zijn huis.  Elba is lid van een team flitsvrijwilligers van gemeente Nissewaard. Dit is een team dat ondersteuning biedt bij buurtactiviteiten. Vorig jaar heeft Elba, samen met andere bewoners van Livable, actief een bijdrage geleverd aan de Nationale Burendag in Spijkenisse. 

 

Deel deze pagina

Heb je een (andere) vraag?

Stel je vraag