Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten vertelt over Stella Nova

Publicatiedatum: 06-02-2019

"Toen ik werd benaderd om Stella Nova te ontwerpen, was ik direct enthousiast. Een locatie met veel potentie, waar prachtige woningen voor diverse doelgroepen worden ontwikkeld. Graag vertel ik u meer over het ontwerp en de gedachte hierachter."

Stella Nova wordt van een typisch naoorlogs woongebied omgetoverd tot een nieuwe, eigentijdse woonomgeving. De anonieme 60-er jarenblokken maken plaats voor een gevarieerd woningaanbod met eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en een klein appartementengebouw, dat de entree van het gebied markeert.Een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp was het behouden en zelfs versterken van bestaande structuren.

Dit is ook de reden dat de nieuwe woningen voor een groot deel op de oude footprint zijn ontworpen. Daarnaast vonden wij het erg belangrijk om, met name in het binnengebied, een kleinschalig plan te ontwerpen met korte woningblokken, mooie doorzichten, veel verschillende woningtypen en afwisselende dakvormen. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij lange, monotone gevelwanden het beeld bepalen.

"Ontwerp een divers project, waar eenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat was één van de opdrachten die ABB aan ons meegaf. Hier waren wij natuurlijk enorm blij mee, want wij vinden duurzaamheid ook erg belangrijk. Bij duurzaamheid denken wij niet alleen aan gasloze woningen, zonnepanelen en goede isolatie, maar ook aan een duurzame leefomgeving waar jong en oud prettig kan wonen", zo vertelt Marc.

De samenhang van de verschillende woningen onderling wordt benadrukt door hetzelfde materiaal- en kleurgebruik. Het metselwerk van de gevels bestaat uit gemêleerde, lichtrode bakstenen met hierin verschillende metselverbanden zoals staand metselwerk en wildverband. Incidenteel wordt keimwerk gebruikt en lopen betonbanden boven en onder de kozijnen door in het naastliggende gevelvlak.

Voor meer informatie over het project Stella Nova, kijkt u op https://www.stellanova-spijkenisse.nl/.

Deel deze pagina

Heb je een (andere) vraag?

Stel je vraag